Redempciós emlékműsor Jászkiséren

Redempciós emlékműsor Jászkiséren

Forrás: http://www.jaszkiser.hu
2012. május 7-én 18 órai kezdettel került sor a redemptios megemlékezésre a Művelődés Házában.

A redemptio (megváltás) a jászkun kerület önmegváltása, melyet 1745-ben pénzért szereztek vissza. Mária Terézia királynő 1745. május 6-án írta alá az ún. redemptionális diplomát, melyben megengedi a jászoknak és a kunoknak az önmegváltást.

Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet a város Kulturális Bizottságának elnöke és egyben a Jászkisériek Baráti Egyesületének nevében köszöntötte a megjelent vendégeket.
A Himnusz közös eléneklése során a jelenleg regnáló jászkapitányt, Borbás Ferencet kérte fel köszöntője megtartására. Fontosnak tartja, hogy egy település önállóan is megünnepli, emlékezik az önmegváltásra, hiszen ez része identitásunk megtartásának, hagyományaink ápolásának. Bízik abban, hogy a Jászsági Hagyományőrző Egylet műsora maradandó élményt nyújt majd számunkra.

Bolla János a műsor előtt felelevenítette a Redemptiora való megemlékezés előzményeit. A rendszerváltás után, 1995-ben Kiskunhalason emlékeztek meg először az önmegváltásra, majd ugyanebben az évben, Jászberényben az első Jászok Világtalálkozója rendezvény alkalmával, majd végül a Nagykunoknál emlékezte a Redemptiora. Ekkor jelent meg a jász viselet is és ettől az időponttól kezdve rendezik meg a jász településeken a Jászok Világtalálkozóját is. Jászberényben 2001. óta emlékeznek eme jeles napra, 2005-től kezdődően pedig a Jász emlékműnél rendezik meg a megemlékezéseket. Az idei évtől kezdődően Jász-kun emléknappá nyilvánította május 6-át Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata. A jövőben ezen a napon emlékeznek arra, hogy 1745-ben a jászok és a kunok területeik visszavásárlásával visszaszerezték a vendégnépeket megillető szabadságjogaikat, amiket még IV. Béla király adományozott nekik.
3. éve már, hogy az idáig történelmi előadásokkal való megemlékezést felváltotta a Jászsági Hagyományőrző Egylet történelmi tényeken alapuló színházi előadása. A műsorukat a Jász Himnusz eléneklésével kezdték, majd jász viseletben, régi tájszólással játszották el nekünk a 260 évvel ezelőtti eseményeket, melyet dalokkal és tánccal színesítettek.
Az előadás során a Barkóc Gyermek Néptánc Együttes is részt vett, akiknek Szűcs Gábor tanította be a táncokat, a jeleneteket pedig Hortiné dr. Bathó Edit. Nagyon színvonalas, valós eseményeken alapuló előadást láthatott a közönség.

A Szózat közös eléneklése után a Redemptios emlékmű megkoszorúzása következett.

Gratulálunk a Jászsági Hagyományőrző Egyletnek a tartalmas, szórakoztató előadásért és további sikereket kívánunk nekik!

Weboldal készítés: Meneruwa Design